Rolul unui controler solar de incarcare MPPT in cadrul sistemelor fotovoltaice

Inainte de a intelege ce este un controler solar de incarcare MPPT si de a putea face o alegere intre un controler PWM si unul MPPT, trebuie sa stim ce este un controler solar si ce rol are el in cadrul unui sistem fotovoltaic. Un controler solar de incarcare are capacitatea de a facilita si controla incarcarea bateriilor si face legatura intre panourile solare si baterii.

Unul dintre avantajele folosirii acestora este ca prelungesc durata de viata a bateriilor, prin optimizarea incarcarii. Ce reusesc sa realizeze de fapt aceste controlere este sa evita supraincarcarea bateriilor, pentru ca aceasta supraincarcare este responsabila de scurtarea duratei de viata.  

Exista perioade cand sistemele fotovoltaice sunt mai putin eficiente si perioade in care produc maximum de energie electrica, asa ca e nevoie de o modalitate de a avea disponibil un voltaj maxim atunci cand e nevoie. Pentru asta se folosesc bateriile, dar o incarcare necorespunzatoare poate duce la deteriorarea lor pe termen mai lung. Cu alte cuvinte e nevoie de un controler de incarcare, iar o solutie excelenta este un controler de incarcare de tip MPPT.

Modelele mai vechi de controlere solare de incarcare MPPT folosesc un releu mecanic pentru a opri sau porni curentul electric care merge spre baterii de cate ori este nevoie. Acest dispozitiv se asigura ca fiecare incarcare primeste un maxim de curent electric, pentru ca incarcarea bateriilor sa fie rapida. De la acest punct maxim vine si denumirea de MPPT, adica Maximum Power Point Tracking. Acest punct maxim este o valoare ideala a voltajului de incarcare, cu un minim de pierderi in procesul de incarcare.

Un controler solar de incarcare MPPT are un rol crucial in orice sistem fotovoltaic, pentru ca optimizeaza incarcarea bateriilor, prelungindu-le astfel durata de viata si face legatura intre diferite panouri solare din sistem si bateriile care se folosesc pentru stocarea surplusului de energie electrica produs de panouri in perioadele de maxim. Pot fi folosite atunci cand panourile produc cel mai putin sau deloc, cum ar fi pe timpul noptii.

Alege din oferta de controlere solare de incarcare MPPT din magazinul online E-acumulatori.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *