Sindromul Burnout

Viata haotica, criza economica, conditiile de trai tot mai grele, nesiguranta zilei de maine, precum si multa munca, sunt doar cativa dintre factorii la care este supus salariatul de astazi, tot mai stresat, tot mai obosit, fapt care il duc la epuizare, ii afecteaza viata personala, un fenomen al secolului, numit “sindromul Burnout”. Am dorit sa obtin mai multe informatii despre acest sindrom. Aceste informatii le-am gasit pe site-ul thebreak.ro, informatii care mi-au fost de mare ajutor. Sindromul Burnout, un fenomen extrem de periculos al societatii moderne, este afectiunea care “arde” omul pe interior. De aceasta afectiune sufera milioane de oameni. Psihologul american Herbert Freudenberger, a fost cel care a folosit, pentru prima data, termenul de sindrom burnout, in anii ‘70, pentru a exprima starea psihica a unor categorii profesionale care, prin definitie, isi sacrifica viata in beneficiul celorlalti.

Aceasta tulburare a cuprins multe grupuri profesionale. Cei mai afectati de sindromul burnout sunt oamenii inteligenti, foarte motivati si ambitiosi, care se implica foarte mult la locul de munca, din dorinta de a se afirma, sau din pasiune pentru ceea ce fac. Acestia lucreaza foarte mult peste program, iar acest comportament le afecteaza viata personala. Primele simptome ale epuizarii profesionale sunt scaderea entuziasmului la locul de munca, senzatia ca sarcinile de serviciu devin imposibil de implinit, scade puterea de concentrare si a randamentului profesional. Se instaleaza insatisfactia si deziluzia, iar in scurt timp, sindromul burnout se manifesta si la nivel fizic, prin oboseala cronica, dureri de cap, dureri musculare, tulburari de vedere, insomnii, dificultatea de a se trezi dimineata. Cele mai afectate categorii de persoane sunt: medicii, jurnalistii, persoanele care vehiculeaza sume mari de bani, tinerii adulti care lucreaza in marile corporatii, etc. Pentru a evita instalarea sindromului burnout, medicii recomanda detasarea totala de munca, dar si activitati relaxante, respectarea programului de somn, mese regulate si practicarea unui sport.

Tot pe thebreak.ro am gasit si informatii despre concediul medical, care este un drept al angajatului. Concediul medical se acorda angajatului cand acesta nu mai poate lucara din cauza unei boli obisnuite, ori din cauza unui accident minor suferit in timpul liber. Exista mai multe tipuri, si anume: concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzate de boli obisnuite sau accidente in afara muncii; concedii medicale ca urmare a unui accident de munca; concedii medicale pentru ingrijirea copilului bolnav; concediul medical pentru risc maternal; concediul pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca; concediul pentru tratament balnear; indemnizatie pentru reducerea timpului de lucru. Angajatorul este obligat sa completeze o adeverinta cu toate detaliile si unde atesta ca a platit taxele necesare pentru a fi eligibil la concediul medical.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *